Rechtsbijstand verzekering

Waarom een rechtsbijstand afsluiten?

Een rechtsbijstandsverzekering verdedigt uw belangen wanneer u het niet eens kan worden met de tegenpartij.

Uw verzekeraar zal u met raad en daad bijstaan om een oplossing te vinden. Men probeert steeds een minnelijke schikking te treffen, indien dit niet mogelijk is kan men overgaan tot een gerechtelijke procedure.

U kan bij uw rechtsbijstandsverzekeraar vrijblijvend informatie inwinnen over uw rechten, zelfs indien er nog geen sprake is van een geschil.

Vraag ons meer info

Een verzekering rechtsbijstand binnen de polis of apart?

Wanneer u ervoor kiest om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, kan dit als aanvullende waarborg binnen uw familiale, brand- en autoverzekering of u kan ervoor kiezen om een aparte verzekering af te sluiten bij een onafhankelijke verzekeringsmaatschappij.

Als aanvullende waarborg Aparte verzekering
Premie vormt één geheel Polis aangepast aan uw budget en behoeften
  Vaak bredere en kwaliteitsvollere dekkingen
  Vermijden belangenconflicten

Vraag een offerte aan

Enkele voorbeelden van wat de rechtsbijstandsverzekering wel en niet dekt:

U bent in het buitenland aan het genieten van uw vakantie wanneer het thuis begint te sneeuwen. Als gevolg kan u de dikke laag sneeuw op het voetpad voor uw woning niet vrijmaken. Een onvoorzichtige voorbijganger glijdt uit, valt en breekt zijn been.

U komt thuis en wordt gedagvaard voor de rechtbank voor het toebrengen van onvrijwillige slagen en verwondingen. Het gemeentelijk reglement stelt namelijk dat u het voetpad voor uw woning dient te onderhouden. In deze situatie zal uw rechtsbijstandsverzekeraar opkomen voor uw belangen.

Tijdens werken aan uw woning beschadigt de aannemer de ramen van uw buur. U had de nodige voorzorgen genomen, maar uw verzekeraar burgerlijke aansprakelijkheid weigert tussen te komen omdat de werken kaderen binnen een verbouwing.

Uw rechtsbijstandsverzekeraar zal uw belangen verdedigen.

U koopt een nieuw tv-toestel in de winkel op de hoek, maar enkele weken na de installatie vertoont het toestel toch enkele gebreken. De verkoper slaagt er niet in om de TV te repareren binnen de garantieperiode en bezorgt u een hoge factuur.

Wederom zal uw rechtsbijstandsverzekeraar tussenkomen en de verkoper wijzen op zijn plichten.

Zaken die u best in orde brengt wanneer u een rechtsbijstandsverzekering afsluit:

  1. Geef uw makelaar voldoende informatie zodat hij de situatie goed kan beoordelen
  2. Indien er zich een gebeurtenis voordoet die aanleiding kan geven tot dekking dient u dit meteen te melden
  3. Wanneer er omstandigheden zijn die de kans op een conflict doen verhogen dient u dit ook meteen te melden

Ons advies

Als onafhankelijk makelaar raadt Insurex aan om te opteren voor een aparte rechtsbijstand. Hierdoor kunnen we u een polis op maat aanbieden met bredere dekkingen. Daarnaast kunnen we op deze manier belangenconflicten vermijden.

Wanneer het om grote bedragen gaat kan het zijn dat uw belangen niet gelijk lopen met die van uw eigen verzekeraar (familiale, brand- en autoverzekering). Door te kiezen voor een aparte rechtsbijstand zal u een correcte service en vergoeding krijgen.

Belastingsvermindering

Daarnaast is de belastingvermindering van 40% (met een maximum van €124) enkel van toepassing op apart afgesloten rechtsbijstandsverzekeringen.

Voorbeeld:

Stel, u opteerde ervoor om een aparte rechtsbijstandverzekering af te sluiten bij Maatschappij X om uw belangen te  verdedigen bij geschillen in uw privéleven (incl. 1 voertuig) en na een brand. U betaalt hier €140 voor.
Indien u opteert voor de fiscaal vriendelijke polis welke €299 (incl. 1 voertuig) kost, krijgt u een belastingvermindering van 40% of €119,60 op de premie. U betaalt uiteindelijk €179,40 of €40 meer dan voordien.

Uiteraard denkt u nu, waarom zou ik meer betalen? Wel omdat een fiscaal vriendelijke polis een algehele dekking geeft van uw privéleven. Zo zal u ook bijstand krijgen bij bijvoorbeeld bouwgeschillen, erfeniskwesties, geschillen met uw huisbaas, … .

Tot slot willen we vermelden dat er voorwaarden zijn opgelegd waaraan de verzekering moet voldoen opdat u recht hebt op een belastingvermindering. Laat u bijstaan door onze experten en geniet ook van een ruime maar vooral betaalbare rechtsbijstandsverzekering.

Contacteer ons nu

 

AXA the legal village